Olej z ostropestu w swoim składzie posiada m.in. witaminy E, K i C, garbniki, białka, cukry, tłuszcze, fitosterole i minerały. Oleju z ostropestu należy unikać w trakcie ciąży, karmienia piersią oraz u dzieci poniżej 12 roku życia.
OLEJ Z OSTROPESTU – WŁAŚCIWOŚCI
- obniża poziom cukru we krwi
- stabilizuje cholesterol
- działa antyutleniająco i przeciwzapalnie
- zwalcza stany alergiczne skóry typu atopowego, oparzeń i trudno gojących się ran
- ma potwierdzone działanie antynowotworowe
- jako lek na wątrobę
- podnosi odporność organizmu
- pomocny przy migrenach, wzdęciach, chorobie lokomocyjnej
- szczególnie polecany osobom chorym na chorobę alkoholową
- zwalcza wolne rodniki, co wpływa korzystnie na koncentrację i zdolność zapamiętywania
- łagodzi zapalenie gardła, krtani i dziąseł
- hamuje krwawienia z narządów rodnych kobiet, nosa
OLEJ Z OSTROPESTU W KUCHNI
- dodatek do sałatek i surówek ze świeżych warzyw i owoców
- do gotowanych warzyw, kasz, ryżu, ziemniaków – skropić olejem
- dodatek do pasty kanapkowej, jogurtu, białego sera
- Należy pamiętać, żeby spożywać olej z ostropestu wyłącznie na zimno. Podgrzany olej traci swoje dobroczynne właściwości. Wymaga przechowywania w chłodnym, ciemnym miejscu bez dostępu promieni słonecznych, a po otwarciu w lodówce.
OLEJ Z OSTROPESTU W KOSMETYCE
- stymuluje wytwarzanie kolagenu i elastyny
- bardzo dobry na włosy – pobudza ich porost, spowalnia proces ich wypadania, zmniejsza łamliwość oraz świetnie je nawilża
- redukuje zaczerwienienia skóry
- przyspiesza wzrost paznokci, zapobiega ich rozdwajaniu się