Benedyktynka Galla Anonima 500OKR

Indeks katalogowy: 5902175891184

  • Dostępność: Dostępne ( 1 szt. )
98,00 zł brutto / szt. 79,67 zł netto + 23% VAT / szt.

Opis

Uwaga! Przy zamówieniach alkoholu nie realizujemy wysyłki a jedynie odbiór osobisty

Nasza pierwsza receptura Benedyktynki jest kompozycją 21 ziół leczniczych. Jest ona modyfikacją receptury, nad którą przez lata pracował nieżyjący już lubiński mnich o. Karol Meissner OSB (+2017) (OSB - Ordo Sancti Benedicti - Zakon świętego Benedykta).
O. Karol z wykształcenia był lekarzem medycyny. W czasach, gdy odbywał studia (lata 50-te ub. stulecia) medycyna opierała się zasadniczo na preparatach ziołowych i tam poznawał lecznicze właściwości ziół.

W skład tej receptury wchodzą m.in. arcydzięgiel, orzech włoski, mniszek lekarski, kozieradka, jałowiec, macierzanka, goryczka, drapacz, tymianek, mięta, melisa, kolendra, itd.
Zawarte w recepturze zioła znakomicie wpływają na pracę oraz dolegliwości układu pokarmowego (zgagi, wzdęcia, niestrawności, bóle brzucha, zaparcia, stany nieżytowe, zapalne, grypę żołądkową, itp.), działają także wzmacniająco na organizm oraz uspokajająco, a ponadto przynoszą także spokojny sen.

Ta Benedyktynka posiada głęboki, pełny smak oraz piękny bukiet. Jest doskonała na okolicznościowe spotkania, jako aperitif, a także jako dodatek do kawy, lodów, deserów, potraw, koktajli, itp. Znajduje także zastosowanie w kulinariach, znakomicie wzbogacając smaki potraw i nadając im nową głębię. 

Dotąd odbyły się dwa konkursy kulinarne (na najlepsze potrawy z Benedyktynką i na najlepszy pasztet z Benedyktynką) oraz dwa konkursy barmańskie na najlepsze drinki z Benedyktynki.
Odbyły się także dwa warsztaty kulinarne - pierwszy w 2013 roku z udziałem m.in. Wojtka Modesta Amaro (zdobywca pierwszej gwiazdki Michelina w Polsce), a drugi w lutym 2018 roku z Jean Bos (w 2006 roku został nagrodzony tytułem Najlepszego Kucharza Świata). 

 

Benedyktynka Galla Anonima - jest to wersja mocniejsza (40% vol.) o półwytrawnym smaku zabarwionym łagodną goryczą. Na ten wytworny smak i bukiet w znacznym stopniu wpływa kilkuletni czas leżakowania. Nazwa Galla Anonima nadana została na pamiątkę tego właśnie słynnego benedyktyńskiego mnicha-kronikarza, który był związany z opactwem lubińskim). 

 

Łukasz Klesyk w magazynie Kuchnia (05/2014) recenzując Benedyktynkę Galla Anonima napisał: Ciepły, ale czysty i niepozbawiony wigoru bukiet ziołowy z przewagą aromatu arcydzięgla i ładną gorzkawą nutą. Usta gładkie, „maślane", słodko-gorzkie.

Ta wersja Benedyktynki dwukrotnie zajęła pierwsze miejsce w konkursach nalewek:
- w 2010 r. - w Kazimierzu Dolnym
- w 2016 r - w Piotrkowie Trybunalskim.

Termin przydatności Benedyktynki do spożycia - nieograniczony. Po otwarciu nie musi być przechowywana w lodówce.  Dobrze by było, aby butelki nie wystawiać na długotrwałe działanie słońca.

Po dłuższym czasie może się rozwarstwiać, wówczas należy wstrząsnąć. Pomimo dokładnej filtracji z czasem może się pojawiać delikatny, naturalny osad z ziół.

Nagrody / Wyróżnienia

W 2016 roku Benedyktynka Galla Anonima zdobyła I miejsce w Turnieju Nalewek z akcyzą w Piotrkowie Trybunalskim.

W 2014 roku destylat z Benedyktynki Od siedmiu boleści otrzymał I nagrodę w IV Potyczce Destylatów Owocowych we Wrocławiu.

W 2013 roku w Bydgoszczy podczas IV Targów Myśliwskich otrzymaliśmy wyróżnienie za promowanie niezwykłych wartości darów natury poprzez Benedyktynkę.

W 2010 roku Benedyktynka zdobyła I miejsce i jednocześnie mistrzowski tytuł podczas I Konwentu Mistrzów Polskich Nalewek z Akcyzą w Kazimierzu Dolnym.

Cechy

Cechy produktu
Autor:
Wydawnictwo:

Zapytaj o produkt

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i mają do niej zastosowanie Polityka prywatności i Warunki korzystania z usługi Google.

Koszty dostawy

Odbiór Osobisty : darmowa dostawa