Benedyktynka Galla Anonima 500OKR
Indeks katalogowy: 5902175891184
- Dostępność: Dostępne ( 1 szt. )
- Autor:
- Wydawnictwo:
Opis
Uwaga! Przy zamówieniach alkoholu nie realizujemy wysyłki a jedynie odbiór osobisty
Nasza pierwsza receptura Benedyktynki jest kompozycją 21 ziół leczniczych. Jest ona modyfikacją receptury, nad którą przez lata pracował nieżyjący już lubiński mnich o. Karol Meissner OSB (+2017) (OSB - Ordo Sancti Benedicti - Zakon świętego Benedykta).
O. Karol z wykształcenia był lekarzem medycyny. W czasach, gdy odbywał studia (lata 50-te ub. stulecia) medycyna opierała się zasadniczo na preparatach ziołowych i tam poznawał lecznicze właściwości ziół.
W skład tej receptury wchodzą m.in. arcydzięgiel, orzech włoski, mniszek lekarski, kozieradka, jałowiec, macierzanka, goryczka, drapacz, tymianek, mięta, melisa, kolendra, itd.
Zawarte w recepturze zioła znakomicie wpływają na pracę oraz dolegliwości układu pokarmowego (zgagi, wzdęcia, niestrawności, bóle brzucha, zaparcia, stany nieżytowe, zapalne, grypę żołądkową, itp.), działają także wzmacniająco na organizm oraz uspokajająco, a ponadto przynoszą także spokojny sen.
Ta Benedyktynka posiada głęboki, pełny smak oraz piękny bukiet. Jest doskonała na okolicznościowe spotkania, jako aperitif, a także jako dodatek do kawy, lodów, deserów, potraw, koktajli, itp. Znajduje także zastosowanie w kulinariach, znakomicie wzbogacając smaki potraw i nadając im nową głębię.
Dotąd odbyły się dwa konkursy kulinarne (na najlepsze potrawy z Benedyktynką i na najlepszy pasztet z Benedyktynką) oraz dwa konkursy barmańskie na najlepsze drinki z Benedyktynki.
Odbyły się także dwa warsztaty kulinarne - pierwszy w 2013 roku z udziałem m.in. Wojtka Modesta Amaro (zdobywca pierwszej gwiazdki Michelina w Polsce), a drugi w lutym 2018 roku z Jean Bos (w 2006 roku został nagrodzony tytułem Najlepszego Kucharza Świata).
Benedyktynka Galla Anonima - jest to wersja mocniejsza (40% vol.) o półwytrawnym smaku zabarwionym łagodną goryczą. Na ten wytworny smak i bukiet w znacznym stopniu wpływa kilkuletni czas leżakowania. Nazwa Galla Anonima nadana została na pamiątkę tego właśnie słynnego benedyktyńskiego mnicha-kronikarza, który był związany z opactwem lubińskim).
Łukasz Klesyk w magazynie Kuchnia (05/2014) recenzując Benedyktynkę Galla Anonima napisał: Ciepły, ale czysty i niepozbawiony wigoru bukiet ziołowy z przewagą aromatu arcydzięgla i ładną gorzkawą nutą. Usta gładkie, „maślane", słodko-gorzkie.
Ta wersja Benedyktynki dwukrotnie zajęła pierwsze miejsce w konkursach nalewek:
- w 2010 r. - w Kazimierzu Dolnym
- w 2016 r - w Piotrkowie Trybunalskim.
Termin przydatności Benedyktynki do spożycia - nieograniczony. Po otwarciu nie musi być przechowywana w lodówce. Dobrze by było, aby butelki nie wystawiać na długotrwałe działanie słońca.
Po dłuższym czasie może się rozwarstwiać, wówczas należy wstrząsnąć. Pomimo dokładnej filtracji z czasem może się pojawiać delikatny, naturalny osad z ziół.
Nagrody / Wyróżnienia
W 2016 roku Benedyktynka Galla Anonima zdobyła I miejsce w Turnieju Nalewek z akcyzą w Piotrkowie Trybunalskim.
W 2014 roku destylat z Benedyktynki Od siedmiu boleści otrzymał I nagrodę w IV Potyczce Destylatów Owocowych we Wrocławiu.
W 2013 roku w Bydgoszczy podczas IV Targów Myśliwskich otrzymaliśmy wyróżnienie za promowanie niezwykłych wartości darów natury poprzez Benedyktynkę.
W 2010 roku Benedyktynka zdobyła I miejsce i jednocześnie mistrzowski tytuł podczas I Konwentu Mistrzów Polskich Nalewek z Akcyzą w Kazimierzu Dolnym.
Cechy
Autor: | |
Wydawnictwo: |
Zapytaj o produkt
Koszty dostawy
Odbiór Osobisty : | darmowa dostawa |